DAYZ: Full server mission file changes DO NOT take effect on server

  • UnfavorableGamer,


    try changing crafted="1" to "0" and then just make sure your other values mimic the same format as the standard m4. might work.



    One other thing I've noticed for everyone who is having troubles - sometimes when saving or uploading the file it gets corrupt. I've noticed a couple times when the loot economy breaks and zombies stop spawning I have rechecked the file to find strange things like half of it missing.


    Another thing when you start your server back, if you have broken something in the loot economy you should notice a drop in RAM usage that will persist until things are fixed. This can help you work out when its broken. If it can't read the full file it doesnt load it at all so the server will use a lot less RAM as there is no CLE running to spawn items.


    The other thing is you gotta make sure all your values are correct and within parameters, e.g. setting a barrel (or anything) to persist more than 45 days = broken file. You also need to make sure you use the correct case for usages and values. e.g. military would not work. it is Military. or flip it Weapons wouldn't work for cat, its weapons


    XML is a very dead set language, if you miss any tags e.g. <usage name="Military"> in stead of ..."Military"/> it will fail too. or missing a < or > or " will result in a broke file.


    I recommend that you download your file (save a copy too) and then just change 1 loot type at a time. (Stop server first, wait a few min, upload or save edited file with just 1 loot item changed at a time, wait another few min start server check and see. Every time you make a successful change take a backup of that file too. Once you get in the swing of it you can add more changes but again do them in stages it works best (at least on a busy platform)


    I have also found making too many changes at once just seems to choke up the CLE too. so really just be gentle, ease your changes in ;) I'm finding my changes on Xbox server are working much better as I am now adding them in small stages of 5 to 10 types at a time... and letting it run a few hours to work in the changes.


    I am also balancing my changes by reducing items that aren't very useful such as wrenches and things like that to prevent too many items trying to spawn in the map. The more you spawn the more it will bog down the server - try balance things

    Gamer, Web host, Sysadmin, IT Services provider.


    Been gaming and messing around with servers for over 20 years

    Love everything IT related and don't mind helping others if I have time...

  • Set "crafted" to 0 and it should solve the main problem, everything u see as crafted has to be crafted. However, i would set in_cargo, in_hoarder to 1 also. On the linement issue; press enter after </type> and it should start a new line right under it, but it really shouldnt matter, a line is a line i believe. Also i would set the restock timer to at least 1800 so they dont all spawn in at once.

  • Try this instead:

    <type name="M4A1_Black">

    <nominal>12</nominal>

    <lifetime>7200</lifetime>

    <restock>1800</restock>

    <min>2</min>

    <quantmin>-1</quantmin>

    <quantmax>-1</quantmax>

    <cost>100</cost>

    <flags count_in_cargo="1" count_in_hoarder="1" count_in_map="1" count_in_player="0" crafted="0" deloot="0"/>

    <category name="weapons"/>

    <usage name="Military"/>

    <value name="Tier2"/>

    <value name="Tier3"/>

    </type>

    <type name="M4A1_Green">

    <nominal>15</nominal>

    <lifetime>7200</lifetime>

    <restock>1800</restock>

    <min>5</min>

    <quantmin>-1</quantmin>

    <quantmax>-1</quantmax>

    <cost>100</cost>

    <flags count_in_cargo="1" count_in_hoarder="1" count_in_map="1" count_in_player="0" crafted="0" deloot="0"/>

    <category name="weapons"/>

    <usage name="Military"/>

    <value name="Tier3"/>

    </type>

  • can someone tell me why im not getting zombies at all spawning on my map after a fresh install ?

    I have not messed with zombie spawning at all


    <?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="yes"?>

    <variables>

    <var name="AnimalMaxCount" type="0" value="320"/>

    <var name="CleanupAvoidance" type="0" value="100"/>

    <var name="CleanupLifetimeDeadAnimal" type="0" value="1200"/>

    <var name="CleanupLifetimeDeadInfected" type="0" value="330"/>

    <var name="CleanupLifetimeDeadPlayer" type="0" value="5400"/>

    <var name="CleanupLifetimeDefault" type="0" value="45"/>

    <var name="CleanupLifetimeLimit" type="0" value="50"/>

    <var name="CleanupLifetimeRuined" type="0" value="5400"/>

    <var name="LootProxyPlacement" type="0" value="1"/>

    <var name="RespawnAttempt" type="0" value="2"/>

    <var name="RespawnLimit" type="0" value="20"/>

    <var name="RespawnTypes" type="0" value="12"/>

    <var name="RestartSpawn" type="0" value="100"/>

    <var name="SpawnInitial" type="0" value="1200"/>

    <var name="TimeHopping" type="0" value="60"/>

    <var name="TimeLogin" type="0" value="5"/>

    <var name="TimeLogout" type="0" value="3"/>

    <var name="TimePenalty" type="0" value="20"/>

    <var name="ZombieMaxCount" type="0" value="1000"/>

    <var name="ZoneSpawnDist" type="0" value="300"/>

    </variables>

  • Hello, I was hoping someone on here had already encountered this, I'm pretty new to all this but I noticed that several of the weapons from recent updates are not in the files for PS4 (like the SG5-K , and Blaze) I was wondering if anyone knew how to Add them in so That I can change the attachment spawn chance?

  • Hello, I was hoping someone on here had already encountered this, I'm pretty new to all this but I noticed that several of the weapons from recent updates are not in the files for PS4 (like the SG5-K , and Blaze) I was wondering if anyone knew how to Add them in so That I can change the attachment spawn chance?

    Okay I feel like an idiot at this point but I realize they are in there under different names, I just need to figure out how to add attachments to the Blaze


    Edit: So I found it, I had already Changed the hunting scope attachment to a 1.00 but It didn't change the loot pool, I'll Try another install now that I think I know what I'm doing and hopefully that fixes The weapon Attachments and the spawns in full vehicles