Client stays stuck on "Waiting for steam verification" on fresh install

Nitrado now has an official Discord server to bring communities, friends and other gamers together!
Join the Nitrado Community Discord now and share your experiences and knowledge with others!

Click here to go to the Discord Server!
  • Hi everyone,


    I just rent a server to play with a friend. When we try to connect to it the game client stays stuck on "Waiting for steam verification" for both of us. we have no trouble connecting to public servers.


    I've barely touched the default nitrado configuration, only the server name, password, difficulty, and set the map to PREGEN8k.


    I've tried to disable EAC and reinstalling the game on nitrado but it didn't worked.


    Does anybody has an idea to fix this ?


    Thanks

  • I am now in to the second day of not being able to access my 7 Days to Die server because of a constant restarting bug. I've raised a ticket and a support member of staff tried to restart the server and had the same problem as myself(checking the event log confirms this). My ticket has been updated stating that it has been esculated and it could take over another 24 hours before it's even looked at. I have twitch subscribers waiting to play and they're not happy with the situation either. Has anyone else had this problem and managed to solve it without having to wait for 'technical support' to fix it. I refuse to start from scratch, again(deleting the server).

    Thanks.


    My 7 Days to Die server has not been right since I rented the server from you 14 days ago. Numerous crashes and unable to access the server has plagued my experience. Tonight the server did its automatic restart as programmed. The server web interface shows the server as active but it doesn't show up in the steam browser. We were playing the game before the server restarted, but now can't. This is not the kind of service I pay for! Out of the 3 servers I've rented from you over the xmas period only one of them worked without a problem(SCUM). Suffice to say I will be ending my association with you after the final day.

    Well done. You broke me!;(

  • I had the same issue yesterday. Ive done no different today but it installs, says the server is running but i am unable to join or see the server in the server list. The server log just spills out loads of shader errors and that all the ram is being used.


    WARNING: Shader If subshaders removal was intentional, you may have forgotten turning Fallback off?

    ERROR: Shader Game/TorchFire shader is not supported on this GPU (none of subshaders/fallbacks are suitable)

    WARNING: Shader Unsupported: 'Game/TorchFire' - All subshaders removed

    WARNING: Shader Did you use #pragma only_renderers and omit this platform?

    WARNING: Shader If subshaders removal was intentional, you may have forgotten turning Fallback off?

    WARNING: Shader Unsupported: '7DTD/TorchGlow' - All subshaders removed

    WARNING: Shader Did you use #pragma only_renderers and omit this platform?

    WARNING: Shader If subshaders removal was intentional, you may have forgotten turning Fallback off?

    ERROR: Shader 7DTD/TorchGlow shader is not supported on this GPU (none of subshaders/fallbacks are suitable)

    WARNING: Shader Unsupported: '7DTD/TorchGlow' - All subshaders removed

    WARNING: Shader Did you use #pragma only_renderers and omit this platform?

    WARNING: Shader If subshaders removal was intentional, you may have forgotten turning Fallback off?

  • I've got the same issue.

    From the server logs it looks like everything should be ok, but the client just hangs on "Waiting for steam verificaiton".

    Server logs:

    Code
    1. 2021-12-31T14:00:23 1882.674 INF Client IP: <Stuff>
    2. 2021-12-31T14:00:23 1882.674 INF [Auth] PlayerName authorization successful: EntityID=-1, PltfmId='<Stuff>', CrossId='<Stuff>', OwnerID='<unknown/none>', PlayerName='Guggulf'
    3. 2021-12-31T14:00:23 1882.674 INF [Auth] ServerState authorization successful: EntityID=-1, PltfmId='<Stuff>', CrossId='<Stuff>', OwnerID='<unknown/none>', PlayerName='Guggulf'
    4. 2021-12-31T14:00:23 1882.675 INF [Auth] PlayerId authorization successful: EntityID=-1, PltfmId='<Stuff>', CrossId='<Stuff>', OwnerID='<unknown/none>', PlayerName='Guggulf'
    5. 2021-12-31T14:00:23 1882.675 INF [Auth] DuplicateUserId authorization successful: EntityID=-1, PltfmId='<Stuff>', CrossId='<Stuff>', OwnerID='<unknown/none>', PlayerName='Guggulf'
    6. 2021-12-31T14:00:23 1882.675 INF [Auth] VersionCheck authorization successful: EntityID=-1, PltfmId='<Stuff>', CrossId='<Stuff>', OwnerID='<unknown/none>', PlayerName='Guggulf'
    7. 2021-12-31T14:00:23 1882.675 INF [Auth] PlayerSlots authorization successful: EntityID=-1, PltfmId='<Stuff>', CrossId='<Stuff>', OwnerID='<unknown/none>', PlayerName='Guggulf'
    8. 2021-12-31T14:00:23 1882.675 INF [Auth] LegacyModAuthorizations authorization successful: EntityID=-1, PltfmId='<Stuff>', CrossId='<Stuff>', OwnerID='<unknown/none>', PlayerName='Guggulf'
    9. 2021-12-31T14:00:23 1882.675 INF [Steamworks.NET] Auth.AuthenticateUser()
    10. 2021-12-31T14:00:23 1882.675 INF [Steamworks.NET] Authenticating player: Guggulf SteamId: <Stuff> TicketLen: 1024 Result: k_EBeginAuthSessionResultOK


    Logs from game client:

    ^ Is the last line logged by the client, after this the game just hangs indefinitely.


    Does anyone have any ideas on how to resolve this?

  • Fixed my server earlier today as well. I only contacted them a few hours ago as well, so I guess they found the cause of the issues and batched fixed all servers. Would be interesting to know what caused this though.

  • I have exactly the same problem ... stuck on 'Waiting for Steam Verification' and so far no reply from Nitrado.


    I re-installed the server and reconfigured, but still the same.


    Really unprofessional if they're aware of an issue and don't fix the problem or at least put up a post on what the cause is so we can fix it ourselves.