Slow web interface, restart loop, and in-game RAM errors

Become part of a great team that has nothing less as its goal than to be the world's best game server provider. Keep facing new, challenging and exciting tasks at a company that values your opinion.


open positions @ Nitrado
  • I bought my Xbox SE server a few hours ago, and everything was fine initially. I figured out how to get admin for myself and spawned in a handful of planets. Had a friend connect, and everything was working. A few hours later I noticed my server was offline, so started it only to find it stuck in a restart loop. (ticket created)


    I've also noticed "high RAM usage" errors, which concern me since I assumed the server I bought would be able to handle the game it's hosting. It's causing random lag spikes lasting a few seconds, but very noticeable.


    The web interface is also very slow and clunky, and has even greeted me with HTTP errors on Chrome.

    I've noticed many other customers are getting stuck in restart loops as well, and with all these issues I'm questioning if my purchase was even worth it. I'm unsure of the refund policy here, but if these issues aren't addressed I will be trying to get my money back.

  • Sucks you're having those issues. So far I haven't not experienced anything like that I'm playing with very custom setting in experimental mode.


    Still trying to figure out how to get admin, mind sharing how you managed to do that?

  • Sucks you're having those issues. So far I haven't not experienced anything like that I'm playing with very custom setting in experimental mode.


    Still trying to figure out how to get admin, mind sharing how you managed to do that?

    Did a reinstall and had issues connecting, but now it seems to be fine, I just need to spawn the planets I had again. I spawned in around 6 planets initially, so that may have contributed to my issues... I'll respond here in the morning once I find out if the server is still up. *fingers crossed*


    To get admin download SteamCMD (here is the link to that Wiki if you're interested) and extract it somewhere in it's own folder. (I have mine at D:\steamcmd\steamcmd.exe)

    Then open a command prompt and navigate to that directory. So for me I'd see:

    Code
    1. C:\Users\user>d:
    2. D:>cd steamcmd

    Once you're there you can download the SE dedicated server:

    Code
    1. C:\steamcmd>steamcmd.exe +login anonymous +force_install_dir REPLACE_ME +app_update 298740 +quit

    Make sure you replace "REPLACE_ME" with a directory you want to install the server in, I usually do the same directory as steamcmd:

    Code
    1. C:\steamcmd>steamcmd.exe +login anonymous +force_install_dir d:\steamcmd +app_update 298740 +quit

    Wait for that to finish downloading, then once it's completed just type exit to close that. Then you can open the folder you installed that in (so for me I open my file explorer and go to D:\steamcmd and you'll see a bunch of stuff. Double click steamapps -> common -> SpaceEngineersDedicatedServer -> DedicatedServer64 and you'll see VRageRemoteClient.exe Open that and type anything you want for Name (that's just naming the profile), but for Remote URL enter http://your server's IP here, and you enter the port that you see at the bottom of your server dashboard where it says "Rcon Port". Set the Security Key to the remote API password in your general settings for the server.


    Once you connect click the Admin Tools tab. Make sure you're logged into the server on your console and you'll see your name in the Online section on the right side. Click your name and just promote yourself until it says you're admin on the console, and you'll see four asterisks (****) as the rank.


    8)

  • Alright so after reinstalling and waiting everything seems to be working...however now I noticed in my settings I don't see the remote API password, so can't make myself admin anymore.

    There is a new tool called "Player control" which I hoped would let me grant a player admin, but the list of players is empty even while I'm logged in to the server.


    I was able to make myself an admin earlier today, but did a test restart to make sure it wouldn't loop. After doing that my remote API password field vanished, and I'm unable to connect using the VRage client. I'm talking with support, but I might try to reinstall again to get admin. I only need it to spawn a few planets, then I planned on making it a survival server.


    I guess I'll reply again once I know more.

  • I had a configuration profile saved with RemoteApiEnabled set to true, so I restored that profile but still can't connect using the VRage client. I assume they somehow turned this functionality off currently...as soon as I figured it out. :rolleyes:

    Kind of sucks since I only need admin for a few minutes to spawn in some planets, but meh I guess I'll wait for support to reply. (I have asked them about the remote API field being gone)

  • Called support to try to get a quicker response, they basically just said give them a few days for remote API/getting admin or something...

    Guess I got two days free added on the server, but won't be able to do much without being admin.


    Had to call multiple times because it kept saying there were too many callers, so I just kept calling and ended up being 5th in line...so not a big queue. The guy was rushing too, which was irritating considering I'm paying for this.


    He said they were working on admin but they didn't know that field was visible, and said it should not have been. It seemed to all work for me, even this morning, until I tried to restart the server...then the field was gone.

    I'm not sure why it was taken out if it seemed to be working for me, but there's obviously a reason. I guess we'll have to wait, he said we'll see new tools soon so that "Player control" might be what he's talking about.


    Now I get to play on a generic server with nothing special about it, when I finally had it working... :S:S:S


    I hope this is addressed soon, if not I'll just call Microsoft and get a refund. :rolleyes:

  • Waw.. I appreciate the help but thats pretty wild that they may have disabled it while you had it working hahah. I believe I read a support message somewhere that said, they used to have a simple log that had our ID but had to be removed because Microsoft did not want this information to be available(my guess is due to hacking/ddos) so they removed the log files and said they were working on a different way to set up admin.


    Appreciate the information even if it won't work now. If anything you can work on making dope space ships in the meantime and when admin abilities come out just blueprint them, then paste them in creative once you get admin and spawn in the planets, reset world, or whatever. Currently what I'm doing.


    Looking forward to having more then just earth and mars..

  • At least scripting works lol. You can use Visual Studio and the MDK to write scripts, then publish them to mod.io Then you can subscribe to scripts on mod.io and pull them in through a Programmable Block. (Only works on experimental mode)


    But yeah other than that... /shrug

  • Those IDs are still on Dayz, Ark, Atlas, and every other xbox server game.

    This is getting absolutely ridiculous. Its really not that hard to just add a simple button for promote to admin.

  • It's a complete lie, got the same answer a xbox live user ID is 16 characters long made out of number & letters that is not to be found in world maps.
    They is no need to disable every function because of that, as it's only seen in os/app parts we can't see or access anyway..

    All we're asking for is ftp access for only our active world directory, not the hole dedicated server application.
    As for the rcon port they disabled it and only works with vrage remote client what is the only way to get admin, as of writing this their Player Control is also not working at all.
    You can't disable something that doesn't have a working replacement, this is unacceptable & just stupid.

    It's apparently how Nitrado thus business. :cursing: Microsoft should penalize Nitrado for allowing them to release this broken&limited service for SE-XBOX!
    Instead of being blamed by Nitrado for their complete incompetence they should care more about quality user experience with services associated with their Xbox brand.

    As for me, already got my money back and for some reason still have the server, but it's more or less useless to me. Just to broken & basic to work with.

  • It obviously is hard if it's not here lol

    I assume it's security related since in SE you can script, which literally compiles code, and can be bad for consoles since someone could access parts of the OS that shouldn't be available.

    That's really the only thing I can think of, and it's not a small thing. Running and compiling unsigned code has always been disabled on consoles to try to prevent console hacking.

    You can obviously disable scripts/experimental mode, but that doesn't mean the game doesn't have the ability to compile and run unsigned code, which I assume is part of the issue.


    Also because rcon sends commands to the server, which itself could have security issues as well. Someone could find a way to send shellcode through the client and do whatever they want on the OS. I'd bet that once they figure it out on the web interface, all it would do is send an rcon command to promote the player to admin. But they don't want anyone to be able to send whatever commands they want. Again, because security concerns.

    I'm not sure if you can rcon on other games on here for Xbox (Ark, etc), but if you can then I'm not sure about why rcon is disabled, other than you might be able to send code through rcon that can be compiled.


    It really all just screams hacking prevention...so they're probably working with Keen and Microsoft to figure out how to do it in a secure way.